skip to Main Content

Quines lliçons mediambientals ens ha deixat el coronavirus?

Quines Lliçons Mediambientals Ens Ha Deixat El Coronavirus?

La pandèmia del coronavirus ha posat de manifest la fragilitat de la salut en les nostres societats. De fet, ens ha obligat a cessar una gran part de les nostres activitats habituals per tal de garantir-la. No obstant això, extraiem diverses lliçons mediambientals d’aquesta crisi.

Ens referim al fet que, si bé les mesures de confinament que hem hagut d’adoptar per a evitar el col·lapse dels nostres sistemes sanitaris col·lideixen amb la nostra concepció de l’oci i compliquen la productivitat, tenen un revers positiu en matèria de sostenibilitat.

A continuació, repassem els efectes beneficiosos per a la naturalesa que està tenint l’aturada forçosa de nombrosos hàbits a causa de la incidència de la Covid-19.

Aprenentatges energètics que ens deixa la pandèmia

Els efectes del coronavirus són devastadors per a la societat. En primer lloc, es col·loca com a principal causa de mort en la majoria de països. Per consegüent, la desmoralització que crea entre la ciutadania és molt significativa.

No només per les defuncions, sinó també per l’obligació de romandre en quarantena. Així mateix, les economies pateixen pel fet que una important proporció dels seus treballs necessaris no poden realitzar-se o dur-se a terme en les condicions habituals fins a una altra ordre.

Però hem d’assenyalar que els tancaments obligats estan propiciant una millora en el medi ambient. La conclusió és clara: es porten a terme menys accions contaminants. Segons Greenpeace, els nivells de diòxid de carboni expulsats a l’atmosfera han baixat un 80% a Barcelona i Madrid.

A més, destaquem que aquest descens ha estat molt ràpid, perquè a la capital catalana només van caldre tres dies perquè aquest índex de contaminació es desplomés fins a la meitat.

Per consegüent, podem fer una reflexió interessant sobre les contrapartides positives d’aquest context crític. Les mesures de disciplina social posades en pràctica, que no tenen precedents, han funcionat relativament bé a l’hora de contenir els efectes més perniciosos de la pandèmia.

Si tenim en compte que les mesures de restricció de la mobilitat associades al confinament han tingut un efecte beneficiós per a reduir la contaminació, podem deduir que incidir en algunes d’elles podria servir per a combatre el canvi climàtic.

No ens referim al fet que haguem de reduir dràsticament els moviments i les activitats productives, sinó al fet que fer més sostenible el seu dia a dia té una repercussió objectiva en la millora de les condicions ambientals.

El teletreball, per la seva part, ha demostrat que no tots els desplaçaments i despeses d’energia a les oficines eren necessàries. Evitem, d’aquesta manera, contaminació associada a l’ús de combustibles, llum i electricitat.

D’altra banda, la menor circulació de vehicles (encara que s’ha reduït, pel temor als contagis, el tan oportú per a la sostenibilitat del transport públic) ha disminuït de manera considerable l’emissió de gasos d’efecte d’ hivernacle.

L’aposta pels vehicles elèctrics o la renovació de calderes són decisions que també poden contribuir a afermar aquests assoliments. Per exemple, l’aire condicionat pot ser instal·lat conformement a criteris d’eficiència energètica.

En definitiva, aprenguem les lliçons mediambientals de la crisi de la Covid-19 per a consolidar uns entorns més saludables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Open chat
1
En què et podem ajudar?
Powered by