skip to Main Content

Quin és el sistema de calefacció més econòmic i responsable

Quin és El Sistema De Calefacció Més Econòmic I Responsable

Quin és el sistema de calefacció més econòmic per a la nostra llar és una de les preguntes que, ara que sembla que les temperatures càlides ja han arribat per quedar-se, podem contestar amb perspectiva i dades reals. A l’article d’avui ens hi endinsem 😉

A Graupera ens preocupem per la vostra butxaca com si fos la nostra pròpia. Per aquest motiu, ara que l’hivern sembla que ha marxat, podem mirar enrere amb perspectiva i extreure dades de consum energètic per a cada sistema i, per tant, parlar, amb coneixement de causa, de quin és el sistema de calefacció més econòmic i responsable amb el medi ambient.

Exposar els conceptes bàsics de cada sistema de calefacció i fer una valoració des del punt de vista econòmic és important, però també ho és des del punt de vista mediambiental.

Avui en dia existeixen diversos sistemes de calefacció, tot i que en aquest article només en tractarem uns quants. N’existeixen molts més, però els descartem perquè la seva demanda és escassa o perquè són molt específics a l’hora de fer la instal·lació.

Sistemes de calefacció més utilitzats

A continuació t’expliquem els sistemes de calefacció més utilitzats, quant gasten i quins són els més i menys contaminants. Les dades però, són orientatives.

1. Sistema de calefacció per biomassa

La biomassa és un combustible que prové directament de la natura i consisteix a cremar llenya, pèl·let o estella. Els principals avantatges són el tipus de calor que emet, l’energia neta sense emissions de CO2 a l’atmosfera i el seu índex calòric.
L’índex calòric és bastant elevat si tenim en compte que el kWh (kilowatt-hora) tindria un cost d’uns 3,38€ si comprem els pallets a granel, i d’uns 4,5€ amb pèl·let comprat en sacs de 15 kg.
Els inconvenients d’aquest sistema de calefacció són l’emmagatzematge que es necessita i haver de carregar manualment la tremuja (tolva) de la caldera cada vegada que s’acabin els palets.

2. La bomba de calor o aerotèrmia

Les bombes de calor o aerotèrmia són un sistema de climatització d’alta eficiència energètica on un agent (aigua o aire) s’ocupa de compensar les càrregues tèrmiques de l’espai a condicionar. Es tracta d’un sistema molt eficient, ja que cada kWh elèctric consumit, aporta com a mínim, 3 kWh tèrmics.
Per a climes molt freds recomanem instal·lar la tecnologia “inverter” que disposa d’un compressor automàtic de potència adaptable. És la més usada perquè produeix aire condicionat en el mateix sistema sense necessitat d’una segona instal·lació. Si utilitzem aquest tipus de bomba de calor amb la tarifa elèctrica més cara, com a resultat consumiríem 5,03€ per 1kWh. (dades aproximades). Aquesta xifra es valora tenint en compte que el consum d’1kWh d’electricitat ens aportarà 3kWh tèrmics.

3. Caldera de Gas Natural

Tant la instal·lació com el cost de la caldera de gas natural és molt similar a la caldera de gasoil o biomassa. La diferència principal és el preu del gas i el seu sistema de càrrega automàtica. El seu principal avantatge és la seva autonomia i la temperatura pot ser regulada des de la mateixa caldera. El gas és un sistema de calefacció net i molt eficaç, el preu del qual està a la baixa. No sabem si seguirà en descendència però molts factors apunten que sí.
Si ens basem en les tarifes actuals, tenim dos preus de kWh. La tarifa T.U.R 1 (Tarifa d’últim recurs) aplicada en consums menors de 5.000 kWh, estableix un preu fixe de 5,75 €. La T.U.R 2 per consums superiors a 5.000 kWh, fixe el preu en 5,08 €

4. Caldera de gasoil

És un dels sistemes de calefacció més perjudicats perquè els seus avantatges són pocs i els costos són elevats. La instal·lació és similar a la de qualsevol caldera però el preu és molt elevat.
Actualment, el kWh ens consta uns 8,78€ . En aquest tipus de combustible acostuma a haver-hi a més, fluctuacions importants al llarg de l’any i els seus pics més elevats coincideixen amb les èpoques més fredes.

5. Radiadors elèctrics

La instal·lació dels radiadors elèctrics és molt còmoda perquè gairebé no requereixen efectuar obres i a més està recolzada per una agressiva campanya de màrqueting que promet estalvis energètics significatius. Però realment, aquest sistema de calefacció no figura les millors opcions per escalfar la llar. Els sistemes que empren resistències per a escalfar són els menys eficients i més cars. Aplicant una tarifa elèctrica sense discriminació horària, produir 1 kWh ens costa 15,09 € i amb la tarifa sense discriminació horària, durant les hores de dia 1kWh 18,32 € i durant la nit 6,38 €.

6. Acumuladors de calor

El seu sistema de calefacció és com el d’un radiador elèctric que escalfa un element tèrmic acumulatiu però amb un 50% de despesa energètica correlativament a un radiador blau, es produeix la mateixa quantitat de calor. El preu del kWh quedaria en 7,54 €

En termes generals, podem dir que l’aerotèrmia o bomba de calor és el sistema de calefacció més econòmic i responsable. Aconsegueix importants estalvis energètics i és molt més eficient que els altres sistemes de calefacció. L’aprofitament del mateix aire i el seu baixíssim consum fan que puguem considerar-lo com a renovable.

En segon lloc, poder confirmar que el gas és el sistema de calefacció menys contaminant dels combustibles no renovables o bruts, però hauríem d’optar per una caldera de condensació en comptes d’una normal de tota la vida.

Actualment, molts ajuntaments, encara no donen cap mena de bonificacions per a la instal·lació d’energies renovables, tot i ser equips que estan al mercat des de fa anys. Però esperem que algun dia prenguin consciència i ho apliquin.

El sistema ideal seria la geotèrmia o les plaques solars però allunyaríem de la intenció d’aquest article.
Per altra banda, podem dir que la caldera de gasoil hauria de ser eliminada immediatament dels aparells de calefacció, doncs és un dels sistemes més cars, i alhora, més contaminants que existeixen per escalfar una llar.

Recordeu que des de Graupera comptem amb els millors instal·ladors, que realitzen la instal·lació del sistema de calefacció que escullis amb totes les garanties necessàries de qualitat.

A més, oferim el servei de manteniment i proporcionem tota la informació que necessiteu. Davant de qualsevol dubte només heu de contactar amb nosaltres i us ajudarem a resoldre-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Open chat
1
En què et podem ajudar?
Powered by